Nuorikkojen saapuessa siisteys, kuivuus ja lämpö auttavat nuorikkoa sopeutumaan paikkaan. Kanoille tarjotaan rehu ja vesi kuljetuspäivänä ja pari tuntia aikaa asettua uuteen paikkaan ennen valojen sammutusta.
Ilmastoinnissa on tarkkailtava sekä ammoniakin määrää
ilmassa sekä ilmastoinnin vetoisuutta.
Liika ammoniakki aiheuttaa kanoille stressiä, mikä
voi ilmetä esim. höyhenten nyppimisenä ja
pahimmillaan silmäoireina. Tehokas ilmastointi vähentää
ammoniakin määrää kanalassa. Mikäli
kanalan ilmastointi on herkkä esimerkiksi tuuliolosuhteille
on kanalassa syytä pitää suhteellisen alipaineista
ilman sisääntuloa, jotta vetoisuus vältetään.
Myös vetoisuus aiheuttaa kanoissa stressioireita.
Parhaan rehuhyötysuhteen kannalta tuotantoajan
optimaalinen
lämpötila on 22 – 24 C.
Valaistuksessa on noudatettava jalostajan valo-ohjelmaa
sekä valaistuajan että kirkkauden suhteen.
Valo-ohjelma
on suunniteltu 140 vrk:n sukukypsyyttä ajatellen, joten
mikäli nuorikot munivat 50 % ennen tätä on
valoaikaa pidennettävä ohjelmaa aikaisemmin.
Optimaalinen ruokinta tukee kanan tarpeita eri ikävaiheissa.
Munituskautena tärkeisiin muuttuviin
tekijöihin kuuluu energia, valkuainen ja calsium. Munituskauden
rehustuksen pääviivat kulkevat munituksen alkuvaiheesta loppuun asti samalla energiatasolla ja valkuaistasoakin lasketaan loppua kohden hyvin maltillisesti. Calsiumtaso nousee ja kalkin olomuoto tulee karkeammaksi loppumunintakautta kohden. Nämä linjat tukevat korkean munintaprosentin psysymistä moahdollisimman pitkälle, hyvää elävyyttä ja lopputuotantokauden kuoren muodostusta.
Tästä lisää kanan hoito-oppaasta Ohjeista onnistuseen munitukseen - Lohmann LSL >>.
Lisätietoja rehustuksesta myös: Sanna Muurama / 0440 856 675.
Kanojen hoitoon kuuluu yhä useammalla
tilalla munien koonnin ja eläinten tarkastuksen lisäksi
kanojen painontarkkailu ja veden ja rehun päivittäisen
kulutuksen seuranta. Kanojen painontarkkailulla on tarkoitus
turvata tuotantoa pitämällä kanat oikean
painoisina.
Lisätiedot: LSL hoito-ohjelma (eng)
Ikä | Tavoiteet |
nuorikko | 80 % nuorikoista painaa +/- 10 % erän keskipainosta |
20 vko | 50 %:n muninta
135-145 vrk iässä ja kanan paino n. 1440 g tai yli. |
30 vko | Huippumuninta LSL kanalla 95 – 97 %, päivittäinen rehunkulutus n. 112-115 g ja kananpaino 1650 g tai yli. |
40 vko | grammatuotos päivässä huipussaan 60-62 g (muninta%*munanpaino) |
60 vko | 90 %:n tuotannon alitus lähestyy. LSL:n tulos vaihtelee 30 viikosta 42 viikkoon yli 90 %:n munintaa. |
72 vko | 72 viikkoisen LSL kanan tuotanto on 20,5 - 21,5 kiloa ja 330-340 kpl. Jalostuksella on kuitenkin pyritty pidentämään munitusaikaa, joten mikäli parvi on hyvässä yleiskunnossa voi tuotantokausi vielä jatkua aina 80 viikkoonkin asti. Jos kanaa munitetaan pitkä kausi, on aina hyvä muistaa, että vahvempien rehujen käyttökautta tulee pidentää kaikissa kohdin, jotta taataan kanalle hyvä yleiskunto. |
80 vko | Pitkällä tuotantokaudella on saavutettavissa 24 kilon tuotantomäärä. Kauden ollessa pitkä on hyvä huomioida D-vitamiinin riittävyys, kalkin oikea olomuoto ja valkuaisen ja energian hyvä taso munankuoren laatua varten. |