Päivitetty 15.07.2015

Ohjeita Munittajille

Jalostettu Euroopan rehun raaka-ainepohjalta samankaltaisille munamarkkinoille

  • Kilotuotos 21 kg/kana/72 vkon ikä
  • Kilotuotos 24 kg/kana/80 vkon ikä
  • Hyvä rehuhyötysuhde 1,9-2,1 kg/kg
  • Munan keskipaino 62,8 g / 72 vk
  • Elävyys 96% / 72 vko
  • Soveltuvuus eri tuotantomuotoihin: Virikehäkki, lattia, monikerros-lattia ja luomu
  • Toimintavarma sekä kotoisella että tehdasrehustuksella (ohjeita maahantuojalta)

Munituksen tuotanto-olosuhteet

Olosuhteet

Nuorikkojen saapuessa siisteys, kuivuus ja lämpö auttavat nuorikkoa sopeutumaan paikkaan. Kanoille tarjotaan rehu ja vesi kuljetuspäivänä ja pari tuntia aikaa asettua uuteen paikkaan ennen valojen sammutusta.

Ilmastointi

Ilmastoinnissa on tarkkailtava sekä ammoniakin määrää ilmassa sekä ilmastoinnin vetoisuutta.
Liika ammoniakki aiheuttaa kanoille stressiä, mikä voi ilmetä esim. höyhenten nyppimisenä ja pahimmillaan silmäoireina. Tehokas ilmastointi vähentää ammoniakin määrää kanalassa. Mikäli kanalan ilmastointi on herkkä esimerkiksi tuuliolosuhteille on kanalassa syytä pitää suhteellisen alipaineista ilman sisääntuloa, jotta vetoisuus vältetään. Myös vetoisuus aiheuttaa kanoissa stressioireita.

Lämpötila

Parhaan rehuhyötysuhteen kannalta tuotantoajan
optimaalinen lämpötila on 22 – 24 C.

Valaistus

Valaistuksessa on noudatettava jalostajan valo-ohjelmaa sekä valaistuajan että kirkkauden suhteen.
Valo-ohjelma on suunniteltu 140 vrk:n sukukypsyyttä ajatellen, joten mikäli nuorikot munivat 50 % ennen tätä on valoaikaa pidennettävä ohjelmaa aikaisemmin.

Optimaalinen ruokinta

Optimaalinen ruokinta tukee kanan tarpeita eri ikävaiheissa.

Munituskautena tärkeisiin muuttuviin tekijöihin kuuluu energia, valkuainen ja calsium. Munituskauden rehustuksen pääviivat kulkevat munituksen alkuvaiheesta loppuun asti samalla energiatasolla ja valkuaistasoakin lasketaan loppua kohden hyvin maltillisesti. Calsiumtaso nousee ja kalkin olomuoto tulee karkeammaksi loppumunintakautta kohden. Nämä linjat tukevat korkean munintaprosentin psysymistä moahdollisimman pitkälle, hyvää elävyyttä ja lopputuotantokauden kuoren muodostusta.
Tästä lisää kanan hoito-oppaasta Ohjeista onnistuseen munitukseen - Lohmann LSL >>.

Lisätietoja rehustuksesta myös: Sanna Muurama / 0440 856 675.

Hoito

Kanojen hoitoon kuuluu yhä useammalla tilalla munien koonnin ja eläinten tarkastuksen lisäksi kanojen painontarkkailu ja veden ja rehun päivittäisen kulutuksen seuranta. Kanojen painontarkkailulla on tarkoitus turvata tuotantoa pitämällä kanat oikean painoisina.
Lisätiedot: LSL hoito-ohjelma (eng)

 

Onnistuneen kanaerän tunnuslukuja

Ikä Tavoiteet
nuorikko 80 % nuorikoista painaa +/- 10 % erän keskipainosta
20 vko 50 %:n muninta 135-145 vrk iässä
ja kanan paino n. 1440 g tai yli.
30 vko Huippumuninta LSL kanalla 95 – 97 %, päivittäinen rehunkulutus n. 112-115 g ja kananpaino 1650 g tai yli.
40 vko grammatuotos päivässä huipussaan 60-62 g (muninta%*munanpaino)
60 vko 90 %:n tuotannon alitus lähestyy. LSL:n tulos vaihtelee 30 viikosta 42 viikkoon yli 90 %:n munintaa.
72 vko 72 viikkoisen LSL kanan tuotanto on 20,5 - 21,5 kiloa ja 330-340 kpl. Jalostuksella on kuitenkin pyritty pidentämään munitusaikaa, joten mikäli parvi on hyvässä yleiskunnossa voi tuotantokausi vielä jatkua aina 80 viikkoonkin asti. Jos kanaa munitetaan pitkä kausi, on aina hyvä muistaa, että vahvempien rehujen käyttökautta tulee pidentää kaikissa kohdin, jotta taataan kanalle hyvä yleiskunto.
80 vko Pitkällä tuotantokaudella on saavutettavissa 24 kilon tuotantomäärä. Kauden ollessa pitkä on hyvä huomioida D-vitamiinin riittävyys, kalkin oikea olomuoto ja valkuaisen ja energian hyvä taso munankuoren laatua varten.

tilaa uutiskirje

Saat sähköpostiisi ajankohtaisia uutisia ja vinkkejä kananhoitoon.

ajankohtaista